Første gang på friidrettsstevne?

Her er noen tips. Her kan du laste ned dokumentet i pdf format.

Påmelding

Det er viktig å melde seg på i god tid før fristen går ut. Da får trenerne oversikt over hvem som blir med. Du kan melde deg på ved å bruke MinIdrett.no. Da må du registrere deg. Du kan evt. sende påmelding til friidrett@sturla.no men det anbefales å bruke MinIdrett for å lære deg det så fort som mulig. Her kan du også få oversikt over aktuelle stevner.

Friidrettsgruppa betaler startkontingenten for deltagelse i stevner.

Meld deg på i de øvelsene du har mest lyst på. Etter hvert som du får mer erfaring kan du prøve alle øvelser.

Er du påmeldt i øvelser du ikke deltar i, må påmeldingsavgiften betales selv. ( Mer om dette kan du lese under klubbens retningslinjer på hjemmesiden.)

Tidsskjema

Tidsskjema finner du på hjemmesiden til den klubben som arrangerer stevnet. Dette er ofte klart en til to dager før stevnet. Dersom du ikke finner dette kan du ta kontakt med noen i klubben som kan hjelpe deg å finne det eller sende en mail til trenerne.

Oppmøte

Husk å ta på startnummer før du begynner. Dette får du i stevnesekretariatet eller på klubbens samlingssted, når alle klubbens startnummer ligger i en samlekonvolutt. Sturlaflagg eller beachflagg skal vi alltid prøve å ha med, slik at vi sitter sammen og kan hjelpe hverandre.

Det er alltid avkrysning 1 time før start på alle løpsøvelser! Pass på at du møter tidsnok til å krysse deg av.

I noen stevner er det ikke avkrysning for hopp- og kastøvelser, da holder det å møte opp til opprop ca 15 minutter før øvelsen begynner. Opprop for disse øvelsene finner sted der hvor øvelsen skal arrangeres.

Sett av tid til oppvarming før start.

Premier

Det er ofte deltagerpremier til alle i klasse 7-12 år. Ellers til de tre beste, og noen ganger 1/3 premiering. På mindre stevner er det som regel ikke premiering.


Startblokker

Dersom det er første gang du delta på stevnet, og du ikke har trent på løping med startblokker, behøver du ikke bruke dette når du skal løpe. Mange i de yngste årsklassene starter med stående start.

Starteren/dommeren

Starteren/dommeren forklarer alle som skal løpe hva de skal gjøre. De forteller hvordan du skal stå i starten og hva han/hun sier

– innta plassene – klar – så skyter han/hun – og da må du løpe.

Skyter dommeren mer enn en gang har noe tjuvstartet og da må alle løperne starte på nytt.


Lengde

For de som er 13 år og yngre er det ikke nødvendig å satse på planken. Da er det noe som heter satssone. Den er 50 cm og markert med hvit tape. Du må satse innenfor den hvite tapen. Husk å bøye deg forover når du lander, og ikke sett ned hånden bak deg i sanden.

For klassene fra 14 år og oppover er det planken som gjelder.

Dommeren som står ved lengdegropen er ofte veldig flink til å forklare hva som skal skje! Du får treningshopp, og 3-6 forsøk i selve konkurransen.

Høyde

Du får tre forsøk på å hoppe over denne høyden lista ligger på. Klarer du det, går du videre til neste høyde. Det er først når du har revet tre ganger på en høyde at du er ute av konkurransen.

Her får du også lov å ta noen treningshopp før du begynner.

Kule

Du skal støte kule inne i en ring. Foran ringen ligger kastafeltet. Det er en strek i kastfeltet som viser deg hvor du skal gå inn og ut av ringen. Du må pass på å gå ut på baksiden av ringen når du er ferdig med å støte.

Du får prøvestøt (prøvekast) og 3-6 forsøk i selve konkurransen.

Utstyr

Klubbtøy og piggsko( spesialsko for friidrett) er ikke nødvendig. Det kan komme etter hvert. De som har piggsko må vite at det er forskjell på innepigger ( korte og butte) og utepigger ( spisse ). Alle pigger kan skiftes i piggsko.

Trenere/ledere

Vi er som oftest til stede på indre bane. Vi prøver å hjelpe til ved start, innstilling av startblokker, gir tips og hjelp i kast- og hopp-øvelsene. Du må ikke være redd for å spørre oss eller dommerne som er ute på banen. Det er en utfordring for trenerne med øvelser som skjer samtidig på banen.

Det er smart å spørre erfarne utøvere og foreldre også.

Foreldre/tilskuere

På innendørsstevnene må som regel foreldrene være på tribunen. Dette er ikke så strengt på utendørs-stevner, men man må være forsiktig å ikke gå i veien for utøverne.

Det viktigste på friidrettsstevner er at man skal ha det gøy og gjøre sitt beste. Det fine med friidrett er at du kan konkurrere mot deg selv og det er en deilig følelse å slå ”persen”. Og er du ikke fornøyd på første øvelse kan du gå videre til neste…

Vi gleder oss til å se deg på stevner!